Jyrki Saarelasta MYPAn päävalmentaja

Jyrki Saarelasta MYPAn päävalmentaja

”MYPAn tulee olla paras.” – Jyrki Saarela

 

MYPA ja Jyrki Saarela ovat päässeet sopuun päävalmentajan pestistä. Edelliset kaksi kautta Lahden Reippaan A-junioreita valmentanut Saarela vakuutti valitsijatiimin, jossa oli edelliskauden valmennustiimistä Marko Honkanen, Tuomas Aho, Jukka Lindström sekä Timo Tiitinen, Juha Hasu ja edellinen puheenjohtaja Heikki Pulkkinen.
 
- Saimme ilahduttavan paljon hakemuksia MYPAn päävalmentajaksi. Valitsijoiden haastattelujen perusteella ratkaisu oli yksimielinen. Uskomme vahvasti Jyrkin kykyyn pelaajiemme kehittämisessä ja hänen ymmärryksensä MYPAsta sekä sitoutuminen projektiin oli vaikuttavaa. Hienoa saada hänet mukaan nousutalkoisiin, ilakoi puolestaan puheenjohtaja Risto Oksanen.
 
Saarelan pitkä valmennusura alkaa jo vuodesta 83, jolloin tämä valmensi TP-V:n B- ja A-junioreita. Siitä asti aktiivisesti valmentaneelle miehelle myös MYPA on ennestään tuttu seura vuosilta 98–99, jolloin hän vastasi seuran A-junioreiden valmennuksesta. Kaakkois-Suomen Kolmonen on myös sarjana tuttu, sillä kausi 2015 PEPOn peräsimessä päättyi sarjan selvään voittoon sekä nousuun Kakkoseen.
 
- MYPA seurana kiinnostaa. Sarjatasosta huolimatta seuralla on hyvä menneisyys ja myös tavoitteellisuus houkuttaa. MYPAlla oli osoittaa selkeät suunnitelmat tulevaan kauteen, mutta myös pitkäjänteisesti. Minulla on Myllykoskelta hyvät muistot ja tutut henkilöt, kuten ”Juse” (Lindström) ja ”Mano” (Honkanen) vaikuttivat päätökseen.
 
Saarela on toistaiseksi ehtinyt näkemään vasta yhdet harjoitukset, mutta on valmis tarttumaan toimeen. Selkeä peli-identiteetti ja ensimmäiset korjausliikkeet tulevat valmentajan suusta sujuvasti:
 
- Muutaman pelaajan tunnen nimeltä ja joitain MYPAn pelejä olen viime vuosina nähnyt. Sen perusteella mitä olen nähnyt, niin oma peli-ideologiani on erilainen. Haluan joukkueen pelaavan hyökkäysvoittoista pallonhallintapeliä. Pidetään pallo omalla joukkueella, pelataan pelaajaystävällistä nopeaa jalkapalloa, jossa kuitenkin pallo tekee työn. Pallonhallinta on myös paras puolustus. Pyritään rakentamaan alhaalta linjasta linjaan samalla ollen tehokkaita viimeisellä kolmanneksella. MYPA tulee olemaan sarjassa jokaiselle vastustajalle punainen vaate, joka halutaan voittaa hinnalla millä hyvänsä, minkä takia meidän pitää pystyä miettimään omaa eikä vastustajan peliä ja olla mentaalisesti vahvoja.
 
- Joukkueen haasteet tuntuvat olevan nimenomaan mentaalipuolella, vaikka taitotaso riittää. Joukkueessa on oltava hyvä ilmapiiri, sillä pelaajat ovat joukkueen tärkein osa-alue. Valmentaja ei tee tai estä yhtään maalia, pelaajat tekevät. Kokeneempien pelaajien vastuuna on myös tukea nuorempien kehitystä. Ongelmakohdista käydään keskusteluja pelaajien kanssa, mutta tärkeä myös muistaa eilisen olevan menneisyyttä ja nyt aloitetaan puhtaalta pöydältä. Sopimus on tehty vuodeksi, mutta en asennoidu tähän niin vaan pidempiaikaisesti.
 
Seurajohdossa on puhuttu jo avoimesti tavoitteena noususta ja tähän myös Saarela ottaa kantaa:
 
- Täytyy olla nöyryyttä ja muistaa, että missä tahansa sarjassa on aina helpompaa olla putoaja kuin nousija. Varsinainen tavoite rakentuu luonnollisesti vasta kun pääsen tapaamaan joukkuetta, mutta tavoite on selkeä: MYPAn tulee olla paras.
 
Tervetuloa MYPAan, Jyrki!