2-2, voitto karkasi lisäajalla

2-2, voitto karkasi lisäajalla

Mikkelin urheilupuiston tekonurmella nähtiin dramaattiset loppuminuutit. 89. minuutin kohdalla MyPa meni johtoon, mutta lisäajalla MiPK tasoitti.

MyPan aloituskokoonano oli sama kuin keskiviikkona ja vaihtopenkilläkin vain yksi muutos, kun Tommi Roposen paikan otti Aaro Laine. Pelipaikkoja oli kuitenkin vähän muuteltu: Veeti Karppanen siirtyi topparin paikalta oikeaksi pakiksi, Simo Majander keskikentältä toppariksi ja Vili Toppinen laitapakin paikalta keskikentälle.

MyPan päävalmentaja Jyrki Saarelalla oli selkeä syy Karppasen siirtoon: "Ei ole pakkeja. Pudotettiin Simo (Majander) alas toppariksi. Vili (Toppinen) ei oikein onnistunut pakkina viime pelissä. Tein ratkaisun, että laitetaankin Karppanen siihen. Karppanen pelasi viime kaudellakin pakkina."


Valokuva: Jaakko Haapala

Olisiko pelaajalistalta löytyvä ja viime kaudella 17 kertaa Kolmosessa esiintynyt Juhani Rauos ratkaisu? Voisi ollakin, mutta esteenä on armeija. Saarela: "Kahteen viikkoon ei (Rauos) ole vetänyt yhtään harjoitusta. Pitää saada vähän treeniä alle." Rauos istui kuitenkin tänään katsomossa peliasussa varamiehenä. Saarelan mukaan syynä oli se, alkuverryttelyissä sattuisi jollekin jotain: "Meillä on aina yksi ylimääräinen joka peliin."

MyPan aloituskokoonpano:

Hietala   Rämä   Kaiga
    Joutjärvi    
  Toppinen   Stadig  
Pykäläinen Majander   Laiho Karppanen
         

Ottelun ensimmäinen vartti mentiin mikkeliläisten hallinnassa. Ensimmäisen paikkansa se sai 6. minuutilla Lucas Dos Santos Oliveiran antamasta kulmapotkusta, jonka jälkitilanteesta Antti Kaikkonen otti helpon torjunnan. Paria minuuttia myöhemmin MyPan vapaapotkun jälkeisestä vastahyökkäyksestä samainen mies kolisutteli rankkarialueen rajalta oikealta sivustalta lähteneellä zipillään MyPa-maalin ylärimaa.

Jussi-Pekka Rämä hätyytteli vartin pelin jälkeen ensimmäisenä MiPKin maalia kaukolaukauksellaan, mutta ohi meni. Vajaan 20 minuutin pelin jälkeen Daniel Kaiga pääsi puolittain läpi oikealta, mutta laukaus meni niukasti ohi vasemmasta alakulmasta. Muita tilanteita ei MyPa sitten saanutkaan avausjaksolla.

Sen sijaan MiPK laittoi Kaikkosen töihin useita kertoja varsinkin Dos Santos Oliveiran antamista erikoistilanteista ja ajoittain myös Ahmed Mohamed Ahmed Hassanen kautta. 22. minuutilla Dos Santos Oliveira syötti Ahmed Hassanen läpi oikealta, mutta Kaikkonen torjui, ja seuranneesta kulmapotkusta Kaikkonen joutui torjumaan uudelleen. Kokonaisuudessaan Kaikkonen joutui torjuntatöihin puolenkymmentä kertaa erikoistilanteista, joiden lisäksi Dos Santos Oliveira laittoi hänet töihin kaukolaukauksillaan.

Saarelalla on selvä käsitys, miksi erikoistilanteet olivat tänään normaalia vaikeampia: "Oli (vastustaja) pikkuisen eri kaliiperia fyysisesti kuin meidän sankarit." Puolustuspään erikoistilanteiden pelaamista Saarela avaa näin: "Meillä kolme pelaaja ottaa alueen ja loput ottaa vartiointiin."

Toinen jakso alkoi MyPan selkeällä hallinnalla. Muutaman minuutin pelin jälkeen vaihtomies Niklas Rautomäki keskitti ja Rämä puski, mutta Antti Lampinen MiPKin maalissa ei antautunut. MyPan kenties vaarallisin pelaaja oli jälleen Daniel Kaiga, joka haastoi laidallaan puolustajia useita kertoja menestyksekkäästi. Vikkeläkinttuisena hän oli vaikea pideltävä.

MiPK sai muutamia paikkoja vastahyökkäyksistä. Ahmed Hassane pääsi ennen tunnin täyttymistä oikealta osittain läpi, mutta laukauksen sijaan syöttikin takaviistoon paremmalle tekopaikalle Dos Santos Oliveiralle, jonka laukaus meni reilusti ohi maalin. Dos Santos laukoi ottelussa luultavasti enemmän kuin koko MyPan joukkue.

69. minuutin kohdalla Rautomäki sai tilaisuuden vapaapotkusta n. 20 metristä ja myös hyödynsi sen. Laukaus upposi ohi voimattoman Lampisen oikeaan yläkulmaan. 0-1. Reilut kymmenen minuuttia myöhemmin isokokoisempi ja fyysisempi MiPK hyödynsi tilaisuutensa Dos Santos Oliveira antamasta kulmapotkusta, jonka Niko Hytönen puski häkkiin. 1-1.

Viitisen minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä Rämälle tarjoutui paikka johtomaaliin puskemalla pallo vasempaan yläkulmaan, mutta Lampinen MiPK-maalissa sanoi ei. Tämän jälkeen MyPa sai lukuisia kulmapotkuja ja painetta kotijoukkueen maalille, mutta tekopaikkoja ei liiemmin syntynyt ennen kuin kaukaa keskikentän oikealta sivustalta lähtenyt keskitys tavoitti Rämän rankkarialueelta n. 7 metriä maalilta. Lampinen MiPKin maalila ei tullut vastaan eikä kyennyt torjumaan hyvin suunnattua puskua oikeaan yläkulmaan. 1-2.

Varsinainen peliaika täyttyi MyPan juhliessa vielä maaliaan ja ilta alkoi näyttää sinisissä pelanneen MyPan voitolta. Kaava MiPKin otteluissa tuntui jatkuvan: Omiin on mennyt melkein jokaisessa virallisessa ottelussa tällä kaudella maali aivan ottelun lopussa. Ja nimenomaan se ottelun viimeinen, pisteitäkin pari kertaa ratkaissut maali. Mutta ei tällä kertaa, sillä MiPK sai lisäajalla myllyn pyörimään MyPa-maalilla. Ahmed Hassane pääsi ensin laukomaan vedon, jonka Kaikkonen torjui kulmaksi. Seuranneen kulman jälkitilanteesta Dos Santos Oliveira pääsi keskittämään oikelta Ahmed Hassanelle, joka täräytti pallon MyPan maaliin. Loppulukemat 2-2.

Saarela kommentoi ottelua: "Totta kai se KTP-ottelu vähän vaikutti, vaikka se koetettiin unohtaa. Alku oli aika vaikeaa. Sen jälkeen peli oli meidän hallinnassa. Meillä oli tänään tuo viimeinen hyökkäyskolmannes vaikea. Ei oltu tarpeeksi suoraviivaisia."

Huonoja uutisia myllykoskelaisille tuli jälleen kerran myös loukkaantumisten myötä. Panu Pykäläinen otettiin pois toisen jakson alkuvaiheilla ja Vili Toppinen reilun tunnin pelin jälkeen. "Toppinen kävelee kevyt kipsi jalassa. Varmaan huomenna joutuu menemään lääkäriin," Saarela epäilee. Sen sijaan Pykäläisen loukkaantumisesta Saarela ei vielä osaa sanoa, onko syytä olla huolissaan. Ei olisi ensimmäinen kerta tällä kaudella, kun kolhun saanut Pykäläinen saataisiin pelikuntoon pienen kolhun jälkeen seuraavaan otteluun. Sen sijaan käytännössä joka ottelussa jonkun loukkaantuminen ja pakotetut vaihdot ovat Saarelan mielessä: "Rupeaa vähän jo itseäkin ihmetyttämään, miten meillä on näin paljon nilkkkavammoja. On kuitenkin tullu pelitilanteissa."