Kärkiottelu HaPK - MyPa Haminassa keskiviikkona

Kärkiottelu HaPK - MyPa Haminassa keskiviikkona

Muut joukkueet ovat jääneet kohtalaisen kauas taakse, joten näyttää siltä, että Kaakon Kolmosen voitto ja nousu Kakkoseen ratkaistaan MyPan ja HaPKin kesken. Onkin helppo tulla siihen tulokseen, että huomenna pelataan erittäin iso ottelu.

Ottelu pelataan Haminan urheilukentällä ke 28.6. klo 19. Tätä MyPan vierasottelua ei poikkeuksellisesti nähdä Veo Livestä, vaan KarpotTV:stä.

Viime kaudella HaPK oli parempi joukkueiden molemmissa kohtaamisissa - ensin avauskierroksella kotikentällään lukemin 4-1 ja heinäkuun loppupuolella Saviniemessä loppuhetkien maalilla niukasti 1-0. Tämän kauden alussa tahti oli kuitenkin toinen: Suomen Cupin 1. kierroksella MyPa haki 3-2 -voiton ottelusta, jossa se olisi selkeähkösti hallitseva osapuoli.

Viime kauden kohtaamisissa MyPan kaatajana toimi peräti 24 maalia 22 sarjaottelussa tehnyt Joona Pasi, joka on tällä kaudella tehnyt kuusi maalia yhdeksässä sarjaottelussa. Toinen HaPKin syömähammas, kapteeni Nico Pietiläinen teki viime kaudella 20 maalia 18 ottelussa, ja tälläkin kaudella jo neljä maalia kuudessa ottelussa. Miten kaksikko pysäytetään? MyPan päävalmentaja Jyrki Saarela kertoo: "Emme ota ketään erikoisvartiointiin, vaan jokaisen pitää olla hereillä, kun vastustaja tulee omalle alueelle, josta vastaa." Jussi-Pekka Rämällä on yksinkertainen resepti voittoon: "Pidetään HaPK pois maalintekopaikoilta ja tehdään omista maalit"

HaPKin joukkue on pysynyt kohtuullisen hyvin kasassa viime kaudesta. Merkittävin menetys lienee Kakkosta Vaajakoskelle pelaamaan lähtenyt Lennart Voikar. Puolenkymmentä viime kauden avainpelaajaa on kuitenkin jäänyt vähälle peliajalle tällä kaudella. Mahdollisesti suurimpana vahvistuksena HaPK on saanut Veikkausliigassa ja Ykkösessä KTP:n riveissä peliaikaa kytänneen Miika Kolsin, joka mitä ilmeisimmin rakentaa HaPKille tilanteita myös pitkillä rajaheitoillaan. Hänen veljensä Kimi Kolsi on niin ikään päässyt KTP:ssä kentälle niin Veikkausliigassa kuin Ykkösessäkin, mutta pelasi jo viime kaudella HaPKissa tehden viisi maalia 21 ottelussa. Suoraan HaPKin varakapteeniksi noussut Miika Kolsi pelasi muuten MyPassa kaudella 2018 Kakkosta.

Viime kauden Kakkosta PeKassa pelannut toppari Juuso Anttila on myöskin pelannut Veikkausliigassa KTP:n riveissä, mutta luutii nyt haminalaisten takalinjoilla täysiä minuutteja ottelusta toiseen. Kouvolalaislähtöinen Khalid Kaddouri, joka esiintyi kaudella 2021 myös MyPassa Kakkosessa, on pelannut tällä kaudella HaPKissa viidessä virallisessa ottelussa.

Kenties jotain haminalaisten sitoutumisesta jalkapalloon kertoo, että osittain samalla kokoonpanolla HaPK on pelannut kahtena viime talvena myös futsalin Kolmossarjaa eli neljänneksi korkeinta sarjatasoa sijoittuen aivan kärjen tuntumaan. Sekä jalkapallon että futsalin puolella joukkueen päävalmentajana on toiminut vuodesta 2020 Saku Halonen, jonka johdolla vuosia Kolmosen häntäpäässä majaillut HaPK nousi viime kaudella sarjavoittajaksi ja SexyPöxyille kärsityn karsintaottelun päähän Kakkosesta.

HaPkin maalilla peliaika on jakaantunut melko tasan viime kausien luottovahdin Tomi Kopran ja PeKasta Jäntevän kautta HaPKiin siirtyneen Ville Särkän kesken. Haminalaiset ovat mitä ilmeisimmin pelanneet tällä kaudella kolmella topparilla, jotka ovat löytyneet nelikosta Miika Kolsi, Juuso Anttila, Teemu Pätäri ja varakapteeni Ville Piispa. Viime otteluissa laidoilla ovat pelanneet Joakim Anttila ja Tino Kasurinen, keskellä Kimi Kolsi ja Joonatan Lassila sekä kymppipaikalla Juho Raivela. Ja hyökkäyksessä ovat jo mainitut Pasi ja Pietiläinen.

MyPan tilanne on poissaolojen suhteen jo varsin hyvä. Laitapakit Joona Martikainen ja Olli Kähkönen saivat peliaikaa jo Jäntevä-murskajaisissa ja Niko Ritolankin paluu lähestyy, joten vaihtoehtoja varsinkin puolustukseen alkaa olla runsaasti. Mutta luottaako MyPa viime otteluissa pelanneisiin laitapakkeihin Panu Pykäläiseen ja Aleksi Mykrään vai saako loukkaantumisista toipunut kokenut kaksikko avauksen paikat? Saarela: "Opan (Olli Kähkönen) ja Martsin (Joona Martikainen) paluu vahvuuteen loukkaantumisien jälkeen vahvistaa joukkuetta, mutta lisää myös mietintää. Paikkaajat ovat täyttäneet paikkansa hyvin, ketkä pelaa Haminassa on vielä mietinnässä."

Keskikentällä kaikki avainpelaajat ovat olleet kehissä viime otteluissa, joten penkiltä saadaan tulitukea tarvittaessa mukavasti. Hyökkäyspää on ainoa, jossa on varma poissaolija eli Tommi Roponen, jonka kausi on valitettavasti ohi. Väinö Hietala ei syystä tai toisesta pelannut Jäntevä-ottelussa, joten saa nähdä kuka vasemmalla laidalla hyökkää Haminassa.