Takaa tasoihin ja ohi kärkiottelussa: 3-1

Takaa tasoihin ja ohi kärkiottelussa: 3-1

MyPa otti erittäin ison voiton Haminan Pallo-Kissoista vieraskentällä, vaikka alku ei näyttänyt kovinkaan lupaavalta.

MyPa aloitti pitkälti samalla kokoonpanolla kuin edellisissä otteluissa, vain puolustuslinjaa oli muokattu. Maalilla pelasi tuttuun tapaan Antti Kaikkonen ja puolustuslinja oli muodossa Simo Majander - Veeti Laiho - Veeti Karppanen - Olli Kähkönen (C). Keskikentällä pelasivat Vili Toppinen ja Jari Hassel sekä kymppipaikalla Joakim Joutjärvi. Hyökkäyskolmikko oli entisellään, eli Niklas Rautomäki - Jussi-Pekka Rämä - Daniel Kaiga. Toisella jaksolla MyPa suoritti kolme vaihtoa, joiden seurauksena peliaikaa saivat myös Aleksi Mykrä, Olli Mäkelä ja Sasu Hernesniemi.

Ottelu alkoi HaPKin selkeässä hallinnassa, ja tilanteita MyPa-maalin läheisyydessä tuli useita heti avausminuuteilla. Viidennellä minuutilla HaPK pelasi pallon keskeltä läpi maalitykki Nico Pietiläiselle, joka upotti pallon maaliverkkoihin ohi vastaantulleen maalivahti Kaikkosen. 1-0 HaPKille.

MyPan pelaaminen oli ottelun alkupuolella hiukan tahmeaa, eikä se päässyt juurikaan kontrolloidusti hyökkäysalueelle ennen jakson puoliväliä. Hiljalleen sinisissä pelanneet vierailijat pääsivät kuitenkin otteluun mukaan. Vajaan puolen tunnin pelin jälkeen MyPa rakensi tilanteen vaparista n. 25 metristä ja pian tämän jälkeen Rämä pelasi pallon oikealta maalintekopaikkaan Rautomäelle, joka ei kuitenkaan saanut vetoa aikaiseksi. Ja seuraavasta hyökkäyksestä Hassel syötti Rämän osittain läpi, mutta HaPK-puolustaja ehti viime hetkellä estämään viimeistely-yrityksen.

Avausjakson loppupuolella tilanteet syntyivät pääosin HaPKin päätyyn. Neljänkymmenen minuutin kohdilla Rämä sai puolittaisen paikan HaPKin puolustuksen avustuksella, mutta ilman tulosta. Seuraavasta tilanteesta tulikin sitten 1-1 -tasoitusmaali. Hyökkäys alkoi Majanderin noususta pallon kanssa keskikaistalle, josta tämä syötti pallon takaisin vasemmalle Rautomäelle. Tämä laittoi kovan ja matalan pallon maalille, ja kukas muukaan kuin Rämä oli paikalla laittamassa palloa sisään.

Jakso päättyi HaPK-vahti Ville Särkän komeaan torjuntaan. Riparista MyPa sai toisenkin tilaisuuden, mutta pallo nousi yli lähes tyhjän maalin. Näin ollen tauolle lähdettiin jännittävässä tasatilanteessa.

Kapteeni Kähkönen kertoo, miksi MyPan peli alkoi avausjakson kuluessa toimimaan paremmin: "Alettiin uskoa omaan tekemiseen. Se rupesi siinä ekan puoliajan lopussa kääntymään meille ja HaPK ehkä rupesi 1-0 -tilanteessa ottamaan askelia taaksepäin. Ja varmaan se niiden semi-yksitoikkoinen pelityyli pelata pitkää pitkää... Ruvettiin lukemaan aika hyvin niitä pitkiä palloja, niin ne ei saaneet vaarallisia paikkoja sitä myöten yhtään."

Toinen jakso alkoi selkeähkössä MyPan hallinnassa. Muutaman minuutin pelin jälkeen Kähkönen keskitti vaparista oikealta sivustalta ja Rautomäki pääsi yrittämään takakulmalta, mutta ohi meni. Heti perään Rämä pääsi kokeilemaan rankkarialueen rajoilta, mutta vielä ei johtomaalia syntynyt.

Tunnin pelin jälkeen Rautomäelle pelattiin pitkä pallo vasemmalle, mistä nuori mies lähetti matalan keskityksen maalille. Pallo päätyi takatolpalle Kaigalle, mutta maalin sijaan tuloksena olikin kulmapotku. Erikoistilanne annettiin takakulmalle Laiholle, joka siirsi pallon keskemmälle maalia, mutta ruuhkainen tilanne päättyi maalipotkuun.

Pari minuuttia edelisestä, Majander keskitti vasemmalta Rämälle, joka puski yli maalin. Heti tämän jälkeen HaPK sai tilaisuuden kulmapotkusta, mutta pusku meni yli. HaPK pääsi melkein heti yrittämään toistekin kulmapotkusta, mutta tulos oli sama.

69. minuutilla Kaikkonen avasi nopeasti Kähköselle, joka lähetti ylös pitkän pallon. Pallo päätyi lopulta Rämälle, joka latasi pallon takakulmalle Kaigalle, jolla oli helpohko työ upottaa pallo maaliin. 2-1 MyPalle.

Viimeisen vartin lähestyessä Rämä keskitti vielä kerran onnistuneesti, ja Hassel pääsi puskemaan ohi maalin, mutta viimeinen 10-15 minuuttia mentiin takaa-ajon yrittävän HaPKin komennossa. 77. minuutilla Kaikkonen MyPa-maalilla joutui venymään parhaimpaansa torjuakseen vasempaan nurkkaan menevän pallon ja seuranneesta rajaheitosta HaPKin pelaaja pääsi laukomaan pallon vaarallisesti yläriman kautta maalipotkuksi.

Sinetti MyPan voitolle nähtiin muutama minuutti ennen varsinaisen peliajan täyttymistä vastahyökkäyksestä, jonka tähtenä tuikki jälleen Rämä. Hienon soolon päätteeksi hän pääsi sijoittamaan pallon vasempaan alakulmaan ohi vastaantulleen maalivahti Särkän. 3-1.

Kähkönen toisesta puoliajasta: "Toisen puoliajan alku oli varmaan jopa meidän hallussa ja se jatkui hyvin sinne 80. minuutille asti, kunnes HaPK rupesi tietysti puskemaan vaan ylös, että olisivat saaneet maalin. Se rupesi olemaan sitä pitkän pallon vastaanottamista. Toppareille iso kiitos siitä, että hoitivat varmaan 90 prosenttia pitkistä palloista. Sitä myöten helpotti meidän peliä eikä jouduttu omaa maalia päin niin hirveästi juoksemaan."

Tavallisesta poiketen MyPa pelasi paljon pitkää palloa, mutta siihen oli Kähkösen mukaan selvä syy: "Ei me sitä oltu sovittu, mutta se tulee itsestäänselvyytenä, kun pelataan nurmella. Se on suurimmalle osalle meistä niin vieras alusta, että ei oikein osata eikä pystytä pelaamaan sellaista hyvää peliä. Sen takia se varmaan kääntyy pitkän heittämiseksi. Se on paljon varmempaa. Ja kun HaPKilla oli kolmen alakerta, pelattiin Jupelle (Rämä) sitä pitkää palloa, niin oltaisiin päästy siitä laitojen kautta sinne, missä olisi ollut enemmän tilaa. Se oli ehkä se idea siinä."

"Ekalla puoliskolla HaPK pääsi enemmän hyökkäämään, niin jouduttiin juoksemaan jonkun verran omaa maaliinkin päin. Mutta mielestäni puolustuspeli itseltäni ja koko puolustusinjalta oli ihan kiitettävää tänään," Kähkönen kertoo.
Omasta pelistään Kähkönen löytää selvän parannuskohteen: "Pallollinen peli varsinkin itseltäni tänään oli aivan hukassa. En ole nurmikentän pelaaja yhtään. Pitkästä aikaa avaukseen, pitkästä aikaa peliin ja pitkästä aikaa tosi tärkeä peli, niin varmasti hermostuminen näkyi omassakin pallollisessa pelissä."

Positiivista on kuitenkin kapteenin toipuminen vammoistaan. "Nyt olen varmaan täysin kunnossa. Tänään ei onneksi tullut mitään isompaa kolhua. Nilkka on kunnossa, jalat on kunnossa ja kaikki on hyvin nyt. Toivotaan, että loppukausi säilyttäisiin (terveenä), niin pääsisi taas pelaamaan kunnolla."

MyPan seuraavat kaksi ottelua pelataan kotikentällä:
Pe 7.7 MyPa - MP/SavU klo 18:30
Pe 28.7 MyPa - Edustus IPS klo 18:30

Sitten on vuorossa paikallisottelu KJP:tä vastaan vieraskentällä to 3.8 klo 18:30.