Kultsu FC - MyPa Joutsenossa torstaina 8.6. klo 18:30

Kultsu FC - MyPa Joutsenossa torstaina 8.6. klo 18:30

Kolmen kotiottelun putkea MyPa-ottelusta aloitteleva Kultsu haastaa MyPan Joutsenon Keskuskentällä.

Joutsenolainen Kultsu FC on aloittanut kautensa melko vahvasti voittaen kuudesta sarjaottelusta neljä ja häviten vain yhden, sarjan kärkikahinoihin ennakoidulle HaPKille kotiottelussaan 5-1. Lisäksi Kultsu FC jäi tasapeliin sarjan häntäpäähän alkukaudesta jämähtänyttä FC LaPaa vastaan. Suomen Cupissa Kultsu FC kaatoi Kolmosessa pelanneen FC Loviisan niukasti 2-1 ja Nelosessa pelanneen Liryn selkeämmin 6-0, mutta Ykkösessä pelaava MP oli liian kova pala - 1-5 tuli pataan.

MyPan historian paras maalintekijä Veikkausliigassa, Saku Puhakainen, saatetaan nähdä katsomossa torstain ottelussa, sillä hänen poikansa Misa Puhakainen on edustanut Kultsu FC:tä tällä kaudella kuudessa virallisessa ottelussa tehden viisi maalia. Lisäksi Misa on pelannut LAUTP:ssa Nelosta sekä P17-joukkueessa ikäluokkansa Ykköstä yhteensä 14 ottelussa, joten kovasti on herra ehtinyt pelata, kun kesäkuukin on vasta aluillaan. Jo viime kaudella nuori mies pääsi kokeilemaan aikuisten sarjoja, Kolmosta Kultsu FC:ssä yhdeksän kertaa tehden kaksi maalia ja Vitosta LAUTPin riveissä tehden 17 ottelussa 14 maalia.

Misan Saku-isä toimii veljensä Jyrin, myös entinen Veikkausliigapelaaja, tavoin valmentajana lappeenrantalaisen LAUTP:in edustusjoukkueessa sekä parissa saman seuran poikajuniorijoukkueessa, joissa pelaa mitä ilmeisimmin myös Misan pikkuveli Luka. Saku Puhakainen pelasi MyPassa vuosina 2000-2009 noin 250 Veikkausliigan ottelua tehden niissä 75 maalia. Hän on tehnyt kolmanneksi eniten maaleja Veikkausliigan historiassa Valeri Popovitsin ja Rafaelin jälkeen, minkä lisäksi hän on kymmenen kärjessä eniten Veikkausliigan otteluita pelanneiden pelaajien listalla. Tätä listaa johtaa muuten vuosina 1991-2009 MyPassa pelannut Toni Huttunen, joka pelasi lähes 450 Veikkausliigan ottelua. Saku Puhakainen edusti Suomea myös A-maaotteluissa kolmesti.

Seurayhteistyö Kultsu FC:n ja LAUTPin välillä tuntuu toimivan, sillä useat joutsenolaisten pelaajat ovat edustaneet tällä kaudella myös lappeenrantalaista seuraa junioreissa tai jopa edustusjoukkueissa alemmissa sarjossa. Kenttäpelaajista peräti kuusi on pelannut tällä kaudella sekä Kolmosta Kultsu FC:ssä että P17-Ykköstä LAUTPissa.

Eräs kiinnostava seikka on joutsenolaisten maalivahtitilanne, sillä viidessä seitsemästä sarjaottelusta maalilla on ollut MyPassa kirjoilla oleva Joel Peltola. Hän on MyPan joukkueenjohtajan Timo Tiitisen mukaan pelannut tämän kauden Kultsu FC:ssä määräaikaisella siirrolla, mutta hän ei seurojen välisen sopimuksen mukaan saa pelata MyPaa vastaan. Määräaikainen siirto voidaan Tiitisen mukaan keskeyttää, mikäli MyPa tarvitsee Peltolaa. Lisää määräaikaisista siirroista täältä: https://www.palloliitto.fi/saannot-maaraykset-ja-ohjeet/?saanto=jalkapal...

Kultsu FC:n viime kauden ykkösmaalivahti Miko Sederholm ei ole pelannut missään tällä kaudella. Joukkueen pelaajalistalla on tällä hetkellä Peltolan lisäksi kaksi maalivahtia, joista Jani Loijas on pelannut kahdessa ottelussa tällä kaudella. Hänen kohdallaan mielenkiintoista on se, että Palloliiton tulospalvelun mukaan herra on pelannut enemmän futsalotteluita kuin normaaleja jalkapallo-otteluita, joita on kertynyt reilut parikymmentä vuodesta 2017 lähtien. Kolmas maalivahti on Artem-Elias Varganov, joka pelannut aikuisten sarjoissa lähinnä Vitosta viime kaudella ja tällä kaudella pelkästään P17-Ykköstä LAUTPissa, joten oletettavasti MyPa-ottelussa maalilla seisoo Loijas. Kultsu FC:n maalivahtivalmentajana toimii muuten Veikkausliigassakin FC Hakan ja FC Lahden paidoissa reilut neljäkymmentä kertaa esiintynyt Saku Pesonen.

Viime otteluissa MyPan maalia vartioinut Eetu Kangaskolkka debytoi MyPassa viime kaudella juuri Kultsu FC:tä vastaan vierasottelussa, jonka joutsenolaiset voittivat 2-1. Kangaskolkan odotukset tulevasta ottelusta: "Viime kauden ottelun ja tämän kauden tuloksien perusteella varmastikin tasainen ja haastava ottelu tulossa. Kultsu on ihan vahva joukkue varsinkin kotikentällään."

Kangaskolkka valottaa myös maalivahtien nokkimisjärjestystä MyPassa: "Peliajasta meillä ei nyt hirveästi kilpailua sinänsä ole. Antti kokeneempana veskarina pelaa tietenkin suurimman osan peleistä, jos ehjänä pysyy, ja minä otan kokemusta niistä peleistä mitä saan ja totuttelen vielä edustusjoukkueessa pelaamiseen."

Omaa alkukauttaan Kangaskolkka ei pidä onnistuneena: "Oma kausi on mielestäni lähtenyt todella huonosti käyntiin ja ainakin parissa viime ottelussa olen ollut todella kaukana omasta tasostani. Toivon saavani vielä mahdollisuuden näyttää, kuinka hyvä oikeasti pystyn olemaan."

MyPa lähtee Kultsu FC -otteluun lukuisten poissaolojen riivattua edellisissä otteluissa, minkä lisäksi Tuomas Stadig on vielä pelikiellossa saatuaan kahden ottelun pannan KoPa-ottelun punaisesta kortistaan. Jännityksellä odotetaan, palaisiko kentälle Kultsu FC:tä vastaan joku poissaolleista.