MyPa 4, KJP 0

MyPa 4, KJP 0

Valokuva: Jaakko Haapala

MyPan kauden ensimmäinen Kolmosen kotiottelu oli kotijoukkueen näytöstä.

Viileässä, mutta aurinkoisessa säässä pelattua MyPan ja KJP:n paikallisvääntöä katsomaan tulleet 813 katsojaa saivat nauttia neljästä MyPan maalista ja vankasta puolustuspelistä. Sään puolesta oli kenties hieman onneakin, sillä vain hetki ottelun päättymisen jälkeen alkoi vesisade. KJP:n konkaritähti Niko Nakari pimennettiin täysin suur-Kouvolan kärkiseurojen välienselvittelyssä.

MyPan aloituskokoonpano:
Maalilla Kaikkonen
Puolustuslinjassa Pykäläinen - Karppanen - Laiho - Kähkönen
Keskikentän pohjalla Hassel - Toppinen
Kymppipaikalla Mäkelä
Hyökkäyksessä Hietala - Rämä - Roponen

Ottelun alku oli selkeää MyPan hallintaa. KJP:n puolustusta pyrittiin avaamaan niin pitkillä syötöillä kuin hitaammillakin hyökkäyksillä. 6. minuutilla Jari Hassel järjesti puolittaisen paikan Jussi-Pekka Rämälle, mutta KJP-vahti Ville Iiskola torjui pienestä kulmasta lähteneen laukauksen.

Kymmenen minuuttia myöhemmin Rämä pääsi puolittain läpi vasemmalta harhasyötön seurauksena ja tarjoili Väinö Hietalalle, mutta Iiskola torjui taas. Hetkeä myöhemmin Jari Hassel tarjoili kulmapotkusta paikan Tommi Roposelle, jonka pusku suuntautui hiukan maalin ohi.

Ensimmäisen jakson puolivälissä KJP:llä oli reilun viiden minuutin jakso, jonka aikana se sai enemmän pallonhallintaa ja siirrettyä pelin painopistettä hiukan kauemmas omasta maalistaan. Tekopaikoille se ei kuitenkaan päässyt, sillä MyPan puolustus piti Nakarin ja muut KJP:n hyökkääjät aisoissa.

Ottelun avausmaali nähtiin puolen tunnin kohdalla. Vasemmalta annetun kulmapotkun jälkitilanteesta pallo päätyi oikealle laidalle Laiholle, joka ohitti vartijansa ja keskitti takatolpalle. Siellä odotti Hietala, jolla oli helppo työ siirtää pallo maaliin. 1-0.

Reilun 40 minuutin tahkoamisen jälkeen KJP sai yhden harvoista tilanteistaan MyPa-maalille. Puolustuksen pienen epävarmuuden seurauksena vierailijat pääsivät vasemmalta karkuun, mutta keskitys tai laukausyritys päätyi maalivahti Antti Kaikkosen näppeihin. Heti tämän jälkeen tapahtui toisessa päässä, kun Rämä pääsi laukomaan rankkarialueen rajoilta, mutta maalivahti Iiskola torjui helposti.

Lisäajalla KJP sai oikealta lähteneen keskityksen ja kimmokkeen seurauksena melko vaarallisesta paikasta vedon, jonka MyPa selvitti kulmapotkuksi. Taukotilanne oli 1-0 MyPalle.

Heti toisen puoliajan aluksi Rämä pelattiin vasemmalta alkaneen hyökkäyksen seurauksena avopaikkaan, mutta Iiskola venyi jälleen pallon eteen. Tämän jälkeen tuli pelin suurin suvantuvaihe, jolloin ei suurempia tilanteita nähty.

56 minuutin kohdalla Hassel pelasi hienosti seinän Daniel Kaigalle, joka meni komeasti ohi miehestään ja keskitti vasemmalta Rämälle, jolla oli helppo työ laittaa pallo reppuun. 2-0. Pari minuuttia myöhemmin Hasselin antaman kulmapotkun jälkitilanteesta pallo päätyi KJP:n maaliviivalle, josta puolustus pelasti tilanteen.

Hietalan tilalle puoliajalla tullut Kaiga aiheutti jatkuvasti vaaratilanteita vasemmalta laidalta nopeudellaan. Hänelle pelattiin useita palloja puolustuslinjan selustaan laidalle, mistä hän pyrki tarjoilemaan paikkoja muille. 64 minuutin kohdalla Kähkönen keskitti rankkarialueen laidalta, Rämä jatkoi päällään takatolpalle ja Kaiga sai tilaisuutensa maalintekoon. Huono osuma palloon, mutta MyPan onneksi pallo päätyi suoraan Hasselille, joka ampui rankkarialueen rajalta pallon verkkoon. 3-0.

KJP:n konkari Nakari sai ensimmäisen ja käytännössä ottelun ainoan tilanteensa 67. minuutilla kolmestakymmenestä metristä, mutta ampui ohi. Hetkeä myöhemmin tapahtui toisessa päässä, kun pallo keskitettiin vasemmalta Rämälle avopaikkaan, mutta tämä laukoi niukasti ohi oikeasta alakulmasta.

Varsinaisen peliajan viimeisen kaksikymmenminuuttisen alettua MyPa kokeili useampaan kertaan laukoa hieman kauempaa. Ensin Rämä ampui vaparista n. 20 metristä reilusti yli ja paria minuuttia myöhemmin Hasselin veto meni niin ikään yli.

Hieman kylmää vettä MyPa sai loukkaantumisen muodossa toisen jakson loppupuolella, kun Panu Pykäläinen jouduttiin vaihtamaan pois kentältä. Päävalmentaja Jyrki Saarela: "Nivunen meni. Uskoisin että (Pykäläinen) joutuu vähän huilaileemaan."

Loppulukemat 4-0 viimeisteli lisäajalla Sasu Hernesniemi. KJP:n puolustaja liukastui, ja Niklas Rautomäki pääsi syöttämään Hernesniemen vasemmalta läpi. Vastaantullut Iiskola oli voimaton Hernesniemen sijoittaessa pallon maalin oikeaan nurkkaan.

KJP:n kenties paras paikka ottelussa tuli pian maalin jälkeen, kun Roni Polat pääsi laukomaan 20 metristä, mutta ohi. Ottelun viimeinen tilanne tuli MyPalle ja Hernesniemelle, joka pääsi taas avopaikkaan. Tämä ei kuitenkaan saanut hankalalla korkeudella tullutta palloa verkkoon.

MyPa puolusti koko ottelun varsin tyylikkäästi pitäen KJP:n kaukana Kaikkosen vartioimasta maalista. Hyvästä puolustuksesta kertoo sekin, että lähes kaikki harvoista KJP:n tilanteista tulivat kaukolaukauksilla. Sen sijaan MyPa sai koko ottelun ajan tilanteita KJP:n rankkarialueen sisäpuolelta ja numerot olisivat kenties voineet olla vielä rumemmat.

Toppari Laiho päivän otteistaan: "Olen ihan tyytyväinen peliini. Tietenkin on paljon kehitettävää niin itsellä kuin joukkueellakin. Pelinavaamisessa olisi hyvä löytää paremmin rikkovia syöttöjä, mistä pääsisi etenemään hyökkäykseen ja maalintekoon. Hyvin puolustettiin ja pidettiin KJP kurissa, vaikka ne ei tullutkaan kuin vastahyökkäyksistä. Oltiin ihan hyvin hereillä niissä ja pystyttiin pitämään vaarallisimmilta maalipaikoilta pois."

Joukkueensa esityksestä Laiho nostaa esille myös haasteita: "Ihan hyvä esitys kaikenkaikkiaan. Alkuun ehkä oli vähän semmoista hermostuneisuutta ja siinä ensimmäisellä puoliajalla annettiin turhan pajon KJP:lle iskunpaikkoja erikoistilanteista - kulmia ja sivuvapareita hyökkäyskolmanneksella. Ne pitäisi saada paremmin pois jatkossa, koska aika moneen peliin lähdetään niin, että vastustaja puolustaa aika paljon ja yrittää iskeä vastahyökkäyksillä ja erikoistilanteiden kautta. Vähän turhan helposti niitä annettiin, mutta onnistuttiin pitämään oma maali puhtaana loppujen lopuksi. Pystyttiin pitämään oma pää kylmänä ja ottamaan hyvä rutiinivoitto ihan selvin lukeminkin vielä."

Valmentaja Saarela nostaa esille saman hermostuneisuuden kuin Laihokin: "Voitto on aina voitto mutta... Alkuun oli vähän en sano ylilautausta, mutta vähän hermostuneisuutta pelaajissa. Mutta kyllä se aika nopeasti meni ohi. Pelikuri puuttui vähän. Ei pystytty pelaamaan ihan niin kuin oltiin puhuttu. Meidän pelinopeus oli huono, tuli liikaa epäonnistuneita syöttöjä ja syötönlaatu oli huono ajoittain. Niin kuin olen monesti sanonut, tyyliä ei muista kukaan mutta lopputuloksen muistaa kaikki. Meidän valmentajien pitää muistaa se tyyli, että pystytään parantamaan."