MYPAN JOULUKALENTERI, LUUKKU 11: JAAKKO TOIKANDER

MYPAN JOULUKALENTERI, LUUKKU 11: JAAKKO TOIKANDER

Punainen ja valkoinen ovat sekä joulun että MYPAn värit. MYPAn joulukalenteri avaa sen kunniaksi punavalkoista historiaa. Luukkujen takaa paljastuu päivittäin jouluaattoon asti seuralle merkittäviä henkilöitä, paikkoja ja hetkiä.

Jaakko Toikander on kulkenut pitkän tien MYPAn kanssa

Tänään MYPAn joulukalenterissa kuulumisiaan kertoo suuren päivätyön seuran eteen tehnyt henkilö. Jaakko "James" Toikander, 82, toimi kymmenen kautta MYPAn päävalmentajana 1950- ja 60-luvulla.

Vuosi 1956 vierähti pelaajavalmentajana, mutta 1960-luvulla alkoi arvostetun toimihenkilön menestyksekäs ajanjakso. Päävalmentajavuosien jälkeen hän jatkoi muun muassa johtokunnassa ja joukkueenjohtajan pestissä. Toikander naurahtaa asioiden muuttuneen luonnollisesti hänen aikakaudestaan.

- Silloin päävalmentajan homma oli ihan talkootyötä, jota tein oman toimeni ohella. Päävalmentajaurani jälkeen olin jonkin aikaa joukkueenjohtajana, jolloin pääasiallinen tehtäväni oli käydä vakoilemassa tulevia vastustajia ympäri Suomen, Toikander muistelee.

Jaakko Toikander aloitti MYPAn edustusjoukkueessa vuonna 1948 A-juniori-ikäisenä. Kuva on vuoden 1949 miehistöstä. Toikander on ensimmäinen vasemmalta alarivissä.

Hyvässä kunnossa itsensä pitänyt "James" käy edelleen kaikissa MYPAn otteluissa, eikä muista, että olisi jättänyt väliin yhtäkään kamppailua. Ikämiehissä pelaava MYPA-mies kertoo punavalkoisten olevan kiinteä osa elämää. Hän sanoo saaneensa seuralta niin paljon aina C-juniori-iästä lähtien.

- Armas Pyy alkoi perustamaan alueen ensimmäistä jalkapallon erikoisseuraa. Kuuluin Myllykosken Kilpa-Veikkojen palloilujaostoon ja kysyin Urho Saariaholta luvan siirtymiseen. Hän naurahti, että siitä vaan. Pääsimme sopimukseen ja aloitin MYPAssa ihan juniori-ikäisestä lähtien, Toikander kertoo.

Toikanderin pelipaikka vaihtui uran aikana niin puolustajan, keskikentän kuin hyökkääjän välillä. Puolustajana jalkapallo-oppinsa saanut monitaituri muistetaan parhaiten 1950-luvulta topparina, mitä hän pelasi useita vuosia.

- On selvä juttu, että MYPA on minulle sydämen asia. Olen tehnyt aina kaiken voitavani seuran eteen, koska se on niin tärkeä joukkue minulle, hän hymyilee.

MYPA pelasi vuonna 1953 maakuntasarjassa Suomen kolmanneksi korkeimmalla tasolla. Pelaaja-Toikander seisoo kolmantena oikealta ylärivissä.

Suurimmat voiton hetket hienoimmiksi muistoikseen seurassa luetteleva herrasmies odottaa MYPAlle antoisaa ensi vuotta. Toikander luottaa perinteiden velvoittavan joukkueen hienoihin ja unohtumattomiin hetkiin Kymenlaakson Sähkö Stadionilla.

- MYPAlla pitää olla totta kai sellaisia pelaajia, että se on joukkueena tehokas ryhmä, hän korostaa.

Menestyksekkäästi MYPAa 1960-luvulla valmentanut Toikander on ollut aina lajiperheessä suosittu ja arvostettu henkilö. Edelleen aktiivinen MYPA-mies tutustui tulevaan ammattiinsa jo vuonna 1948, kun hän lähti nuorena pelaajana valmennuksen peruskurssille.