MYPAN JOULUKALENTERI, LUUKKU 12: JUNIORITOIMINTA
Punainen ja valkoinen ovat sekä joulun että MYPAn värit. MYPAn joulukalenteri avaa sen kunniaksi punavalkoista historiaa. Luukkujen takaa paljastuu päivittäin jouluaattoon asti seuralle merkittäviä henkilöitä, paikkoja ja hetkiä.
Junioritoiminta luo alueelleen urheilullista ja yhteisöllistä ilmapiiriä
Luukku numero 12 avaa näkymän seuratoiminnan ruohonjuuritasolta. Junioripuolesta huolehtiminen on ollut aina keskeinen teema MYPAn toiminnassa. Erilaiset tapahtumat perinteisen Dumle-valoturnauksen johdolla ovat keränneet joukkueita ympäri Suomen pelaamaan Kymenlaakson Sähkö Stadionille.
MYPA on järjestänyt viime vuosina myös muun muassa Hyundai Kevät Cupin, Tyttöfutisturnauksen ja junnuturnauksen. Laadukas nuorten kehitysolosuhteiden ylläpito on ollut aina osa punavalkoista perinnettä. Tämän vuoksi esimerkiksi MYPA-talossa ovat omat tilansa juniorijoukkueita ja -turnauksia varten. MYPAn junioripäällikkö Jukka Kuusosen mielestä tämä on luonnollinen tapa rakentaa kestävää yhteisöllisyyttä
- Sitoutamme näin vapaaehtoistoimijoita ja luomme sitä kautta yhteisöllisyyttä toimintaamme. Saamme lisäksi lähelle hyvätasoisia turnauksia joukkueelleemme. Ne tuovat MYPAa esille etelästä tänne matkaaville joukkueille, hän paaluttaa.
MYPAn toiminnan eräänä painopisteenä on kasvattaa nuoria iloiseen yhteistoimintaan ja tehdä seurasta heille mieluinen juttu. Kuvassa on MYPAn vuoden 2003 ikäluokan poikajoukkue.
Koko Kouvolan alueen juniorikehitys on kerännyt laajasti kiitosta. Alueen juniorijalkapalloilun yhteistyöseura KJP on ottanut alleen niin Korian Ponsin, Kuusankosken Kumu JT:n, Inkeroisten Purhan, Myllykosken Pallon, Kouvolan Sudet kuin Valkealan Kajon. Yhteistyön tärkeimmiksi tavoitteiksi seura listaa liikunnan avulla tapahtuvan laadukkaan lasten kasvatustyön sekä harrastajamäärien ja kilpaurheilullisen menestyksen kasvattamisen.
Myös MYPAn edustusjoukkue nautti päättyneellä kaudella yhteistyön hedelmistä, kun yhä useampi alueen kasvatti nousi liigarinkiin ja teki debyyttinsä Veikkausliigassa.
- Juniorimäärä on kasvanut kolmen viime vuoden aikana MYPAssa. Homma on mennyt eteenpäin, mistä ison kiitoksen ansaitsee erityisesti Jari Vento. Hänen aikanaan painopiste siirtyi pelaajakehitykseen ja sitä kautta yksilön huomioimiseen joukkueessa, Kuusonen kiittää.
- KJP:ssa on tehty osaltaan laadukasta toimintaa ja kasvatettu nuorisomaajoukkuepelaajia. Vuonna 1997-2000 syntyneissä on paikallisia nuoria jokaisen ikäryhmän maajoukkueissa. Olemme mahdollistaneet yhteistyöllä laadukkaan harjottelun ja saaneet pelaajia esille. Olemme päässeet koviin turnauksiin, jotka ovat maajoukkueiden tarkkailussa. Samalla drop out on vähentynyt, kun kaikille on tarjolla paikkoja, missä pelata ja harjoitella, hän jatkaa.
MYPA haluaa tarjota mahdollisuuden jokaiselle, joka haluaa pitää hauskaa ja kehittyä jalkapallon parissa. Kuvassa on vuoden 2004 ikäluokan tyttöjoukkue.
MYPAn juniorivalmennuspäällikkönä 2000-luvulla yli puoli vuosikymmentä meritoituneella Mika Lönnströmillä on vankka näkemys, miten toiminta kehittyi hänen aikaudellaan. Kaudet 2005-2011 seurassa työskennellyt, nykyään Aasiassa valmennusuraa luova Lönnström kehuu paikallisia toimijoita.
- Meillä oli hyvä buumi, mikä näkyi parhaiten kasvavana määränä harrastajia. Aktiiviset ja asiaan tosissaan mutta eivät liian vakavasti suhtautuvat toimijat mahdollistivat sen. MYPAn junioritoiminta on tehty innokkaista ja taitavista junioreista ja vastuuntuntoisista aikuisista toimijoista. On ollut hienoa saada viestejä nuorten varttumisesta kohti aikuisuutta ja tuttujen toimijoiden jatkuvasta innokkaasta sekä aktiivisesta työskentelystä MYPAn uuden huomisen luomisessa, Lönnström iloitsee.
Nuorten ja heidän kanssaan työskentelevien toimijoiden kausi huipentuu junioripäättäjäisiin. Punapaitaa täynnä olevassa salissa muistellaan ja palkitaan kuluneen vuoden tekijöitä hyvässä hengessä.