MYPAN JOULUKALENTERI, LUUKKU 13: JARI LITMANEN

MYPAN JOULUKALENTERI, LUUKKU 13: JARI LITMANEN

Punainen ja valkoinen ovat sekä joulun että MYPAn värit. MYPAn joulukalenteri avaa sen kunniaksi punavalkoista historiaa. Luukkujen takaa paljastuu päivittäin jouluaattoon asti seuralle merkittäviä henkilöitä, paikkoja ja hetkiä.

Jari Litmanen jätti lähtemättömän vaikutuksen MYPAan

MYPAssa on nähty vuosien saatossa maailmalla mainetta niittäneitä pelaajia. Seurassa on viilettänyt Joonas Kolkan ja Markus Heikkisen kaltaisia nimiä, mutta tunnetuimmat suuruudet lienevät suomalaisen jalkapallon legendat Jari Litmanen ja Sami Hyypiä.

MYPAn joulukalenteri katsastaa kahden seurasta maailmalle lähteneen ja upean uran luoneen herran ajanjakson punavalkoisissa väreissä. Tänään estradilla on kaikkien aikojen suomalaispelaaja Litmanen.

Litmanen pelasi MYPAssa vain kauden 1992, mutta teki lyhyessä ajassa suuren vaikutuksen. "Kuninkaaksi" ristityn pelintekijän johdolla joukkue voitti Suomen Cupin ja sijoittui sarjassa neljänneksi. Litmanen tykitti 18 ottelussa seitsemän maalia ja siirtyi elokuussa hollantilaiseen AFC Ajaxiin. Loppu on kaunista, kotimaista jalkapallohistoriaa.

- Oli ilo ja kunnia pelata samaan aikaan Litmasen kanssa MYPAssa. Hän oli meille ennen kaikkea ihan samanlainen pelaaja muiden joukossa, entinen pelitoveri Janne Lindberg muistelee.

Litmanen oli 21-vuotias huippulupaus edustaessaan MYPAa. Pallo pysyi jo tuolloin komeetan lailla maailman kärkinimiin nousseen taiturin hallussa.

Litmasen ainoa kausi MYPAssa kului myöhemmin myös hänen asiainhoitajanaan toimineen Harri Kampmanin alaisuudessa. Neljään peräkkäiseen hopeaan seuran 1990-luvulla johdattaneen Kampmanin mielestä Litmanen oli suuri pelaaja, jota hänellä oli ilo valmentaa aina juniori-ikäisestä lähtien.

Litmasen suurimmaksi uroteoksi MYPAssa jäi joukkueen auttaminen ensimmäiseen Suomen Cupin mestaruuteen. Litmanen iski MYPAlle maalin 2-0-voittoon päättyneessä finaalissa FF Jaroa vastaan.

- Olisiko ollut niin, että hän pelasi vuonna 1992 Suomen Cupin finaalissa viimeisen pelinsä MYPAssa ennen siirtymistään Ajaxiin. Siellä oli Ajaxin skoutti katsomassa peliä, Kampman kertoo.

Nuori Litmanen tuuletti villisti vuoden 1992 Suomen Cupin finaalissa. Maestro iski MYPAlle osuman ja johdatti joukkueen kohti ensimmäistä suurta mestaruuspyttyä.