MYPAN JOULUKALENTERI, LUUKKU 17: MARCO MANSO

MYPAN JOULUKALENTERI, LUUKKU 17: MARCO MANSO

Punainen ja valkoinen ovat sekä joulun että MYPAn värit. MYPAn joulukalenteri avaa sen kunniaksi punavalkoista historiaa. Luukkujen takaa paljastuu päivittäin jouluaattoon asti seuralle merkittäviä henkilöitä, paikkoja ja hetkiä.

Positiiviset kokemukset saivat Marco Manson pysymään MYPAssa

MYPAn toiminnanjohtaja Marco Manso saapui ensimmäistä kertaa Suomeen 1990-luvun loppupuolella. Matkasta tuli lopulta odotettua pidempi, ja se on yhä kesken. Pelaajauran jälkeen johtotehtäviin siirtyneen brasilialaisen motivaattoreita pysyä seurassa ei tarvitse etsiä kaukaa.

- Suurimmat syyt Suomeen jäämiseeni ovat kokemani tuki, kohtelu ja mahdollisuudet sekä löytämäni rakkaus. Jalkapallon parissa työskentely uran jälkeen ei ollut varsinainen suunnitelmani. Silloinen toiminnanjohtaja Seppo Mäkinen ehdotti, että liittyisin organisaatioon. Se oli hyvä mahdollisuus maksaa takaisin tietoja ja kokemuksia, joita olen vastaanottanut täällä monien vuosien ajan. Avoin mieli, yritys oppia päivittäin lisää ja työn tekeminen täydellä intohimolla ovat tekijöitä, miksi 17. kauteni MYPAssa on jo kulman takana, Manso kertoo.

Marco Manson pelaajaura MYPAssa kesti vuodet 1999-2007. Suomeen kotiutuneen brasilialaisen vahvuuksiin lukeutuivat muun muassa syöttötyöskentely ja pelinrakennus.

Fortalezasta, Brasiliasta kotosisin oleva Manso oli keskikenttäpelaaja, joka edusti MYPAa kahdeksan kautta. Hän pelasi 153 ottelua ja viimeisteli 36 maalia Veikkausliigassa. Pankkiin kertyi myös toistakymmentä europeliä. Vuodet 1999-2007 seuran värejä kantaneen taiturin saavutuksiin lukeutuvat Suomen mestaruus, hopea, kolme pronssia ja Suomen Cupin voitto. Uransa jälkeen arvostettu lajipersoona nimitettiin seuran urhilukehityspäälliköksi. Nykyään Manso on MYPAn toiminnanjohtaja. Matkalle mahtuu hienoja muistoja.

- Erinomaisten pelaajien ympärillä, hyvin hoidetussa seurassa oli helppo nauttia joka hetkestä pelaajana. Eräs fantastinen asia oli, kun vuoden 1999 jälkeen seuran pelaajarakenne muodostettiin uusiksi nuorista lupauksista, jotka auttoivat joukkueen myöhemmin menestykseen. Hieno muisto on myös vuoden 2003 UEFA Cupin ottelu sveitsiläistä Young Boysia vastaan, jossa Tero Taipale teki viime hetkillä maalin, Manso muistelee.

- Kaksi unohtumatonta hetkeä liittyvät vuoteen 2005. Voittamamme mestaruus ja juhlat fanien, työntekijöiden ja sponsoreiden kanssa. Mikään ei poista näitä hetkiä sydämestäni, hän tunnelmoi.

Tavaramerkit eivät ole vaihtuneet vuosien saatossa. Manso on väreillyt positiivista virtaa kaikkeen MYPAn tekemiseen niin pelaajana kuin johtohenkilönä.

Toiminnanjohtaja uskoo MYPAn merkitsevän hänelle samaa kuin muille, jotka tekevät tinkimätöntä työtä seuran eteen. Manson mukaan MYPAn edustamia arvoja ovat rakkaus, perheyhteisö, kunniotus ja välittäminen. Vuonna 2015 olennaiset toimintaperiaatteet ovat samat kuin aina.

- Ensisijainen tehtävämme on tarjota mahdollisuus jokaiselle lapselle, joka haluaa pelata jalkapalloa. Haluan MYPAn edustusjoukkueen pelaavan parhaalla tasollaan Veikkausliigassa ja Suomen Cupissa sekä edustaa mahdollisesti maatamme Eurooppa-liigassa, Manso linjaa.

Manso mainitsee tärkeiksi europeleissä tekemäksi maaleikseen muun muassa osumat tanskalaista OB Odensea sekä sveitsiläisiä Grasshoppersia ja Young Boysia vastaan. Vuonna 2007 vastassa oli englantilainen Blackburn Rovers.

Pelaajauran jälkeen tie vei urheilukehityspäälliköksi. Nykyään seurarakas persoona on MYPAn toiminnanjohtaja. Manson mukaan edustusjoukkueen päämäärä on vuonna 2015 pelata parhaalla tasollaan eri kilpailuissa.