MYPAN JOULUKALENTERI, LUUKKU 18: SEURAHISTORIAN ENSIMMÄINEN PÄÄSARJANOUSU

MYPAN JOULUKALENTERI, LUUKKU 18: SEURAHISTORIAN ENSIMMÄINEN PÄÄSARJANOUSU

Punainen ja valkoinen ovat sekä joulun että MYPAn värit. MYPAn joulukalenteri avaa sen kunniaksi punavalkoista historiaa. Luukkujen takaa paljastuu päivittäin jouluaattoon asti seuralle merkittäviä henkilöitä, paikkoja ja hetkiä.

Paikalliset voimat johdattivat MYPAn seurahistorian ensimmäiseen pääsarjanousuun

MYPAn joulukalenteri matkaa vuosikymmenten taakse, kun luukun takaa paljastuu vuoden 1974 edustusjoukkue. Riemukas kausi päättyi historiallisesti, sillä seura nousi ensimmäistä kertaa maansa pääsarjatasolle. Menestyksen kulmakiviin lukeutui oman kylän pojista muodostunut legendaarinen hyökkäyskolmikko, johon kuuluivat Hannu Oksanen, Juha Myllymäki ja Vesa Suuronen.

MYPAn joukkueenjohtajana tuolloin työskennellyt Jaakko Toikander muistelee vuotta 1974 lämmöllä. Visiitti silloiseen Mestaruussarjaan jäi seuraavalla kaudella vain pikavierailuksi, mutta se kasvatti jokaisen toimijan uskoa yhteiseen asiaan.

- Minun piti jäädä viettämään eläkepäiviä valmennushommien jälkeen, ja päävalmentajavastuun otti Olli Käppi. Hän johdatti MYPAn Mestaruussarjaan, mutta työskentelin itse vielä joukkueenjohtajana. Totta kai nousu huomioitiin ja oli juhlava tapaus. Olimme seuraavalla kaudella sitten varmaan liian kokemattomia korkeimmalle sarjatasolle ja jouduimme hakemaan sen jälkeen uutta vauhtia, Toikander muistelee.

MYPA nousi kauden 1974 päätteeksi Mestaruussarjaan. Kuva on tasalukemiin 1-1 päättyneestä MYPA-SePS-ottelusta. MYPA pelaa valkoisissa housuissa.

Nousun arkkitehtejä oli koko pitkän uransa punavalkoisia edustanut Oksanen. MYPA-ikoni pelasi alun perin hyökkääjänä, mutta muovasi itsestään vuosien saatossa puolustajan. Myös maajoukkueen portteja 1960-luvun loppupuolella kolkutellut legenda voitti nousukaudella joukkueensa sisäisen maalipörssin 11 osumallaan.

Oksasten suvussa on vahvaa paikallista verenperintöä. Poikien isä Leo Oksanen ei pelannut joukkueessa, mutta oli aktiivisesti muussa seuratoiminnassa mukana. Hannun veli Markku Oksanen edusti MYPAa kaudet 1970-1971 ja 1974-1978. Oksasen veljekset pääsivät maistamaan punavalkoisten pääsarja-aikaa kuitenkin vain yhden periodin verran. Veljessarjaan kuuluvat Ahti Oksanen ja Paavo Oksanen pelasivat myös MYPAssa jonkin aikaa.

Kolmena eri vuosikymmenenä MYPAssa pelannut Hannu Oksanen oli yhdessä Myllymäen ja Suurosen kanssa aikakautensa rakastettuja taitureita, joilla on ikuinen paikka seuran pitkässä tarinassa. Toikander kuvailee heitä aikakautensa teknikoiksi.

- He olivat kaikki teknisiä ja hyvin liikkuvia pelaajia. Paikanvaihdot sujuivat luontevasti, mikä hämäsi usein vastustajia. Pelaamisessa oli aina pientä kujetta mukana, Toikander naurahtaa.

Ikä ei vetristänyt vuoden 1974 sankarihyökkääjien menoa. He voittivat aktiiviuriensa jälkeen ikämiesten SM-kultaa vuonna 1986. Samainen pysti ajautui Suurosen palkintokaappiin myös vuonna 2011.

 

MYPAn rakastettu veljeskaksikko: Hannu ja Markku Oksanen. Hannu Oksasella oli merkittävä rooli osana legendaarista hyökkäyskolmikkoa Vesa Suurosen ja Juha Myllymäen kanssa. Markku Oksanen pelasi myös useamman vuoden seuran väreissä.

Toikander nostaa mielenkiintoisen yksityiskohdan seuran ensimmäisestä pääsarjakaudesta. MYPA tasasi kahdesti pisteet mestaruuden voittaneen TPS:n kanssa. Joukkueenjohtajalla oli oma roolinsa suursuosikin kiusaamisessa.

- En tiedä, kuinka paljon sillä oli merkitystä, mutta tiesin TPS:n päävalmentajan Olavi Laaksosen taktiikan. Kävin vuoden aikana ainakin kuudesti Turussa vakoilemassa TPS:n pelaamista. Tiesin, että Olavi ei vaihda taktiikkaansa vastustajan mukaan, vaan hänellä oli oma tapansa, jonka pohjalta hän halusi vastustajan muuttavan pelaamistaan. Kerroin päävalmentajallemme Olli Käpille, miten TPS pelaa. Siitä oli ehkä pientä apua, että pystyimme nipistämään tasapelit heitä vastaan, Toikander kertoo.

Vuoden 1974 sankarit: MYPAn ensimmäistä kertaa korkeimmalle sarjatasolle johdattanut miehitys.