MYPAN JOULUKALENTERI, LUUKKU 20: TONI HUTTUNEN

MYPAN JOULUKALENTERI, LUUKKU 20: TONI HUTTUNEN

Punainen ja valkoinen ovat sekä joulun että MYPAn värit. MYPAn joulukalenteri avaa sen kunniaksi punavalkoista historiaa. Luukkujen takaa paljastuu päivittäin jouluaattoon asti seuralle merkittäviä henkilöitä, paikkoja ja hetkiä.

Seuraikoni edusti koko uransa vain MYPAa

MYPAn joulukalenterin on aika päästää irti kenties suurin punanuttuinen pelaajalegenda. Liigadebyyttinsä 13.7.1992 MYPAn paidassa tehnyt Toni Huttunen ei arvannut, kuinka pitkä taival joukkueen väreissä olisi edessä. Oikeana pakkina vuodesta toiseen vakuuttavasti esiintyneen seuraikonin pankkiin kertyi 18 kauden aikana 441 ottelua ja 23 maalia.

Toni Huttusen pitkä pääsarjaura MYPAssa alkoi vuonna 1992. Lähialueen kasvatti kuului Voikkaan Pallo-Peikkojen menestyksekkääseen vuoden 1973 ikäluokkaan, josta nousivat muun muassa myös Sami Hyypiä ja Mika Hernesniemi.

Kuusankoskelaislähtöisen Huttusen 441 ottelua on ennätys Veikkausliigassa ja saman seuran riveissä. Pelimäärä kertoo oleellisen vaatimattoman persoonan arvosta ja seurarakkaudesta. Oman alueen kasvatti ei ollut loukkaantumisten takia juuri pitkiä aikoja sivussa.

- MYPA on antanut minulle todella paljon. Olen viettänyt seurassa monia vuosia ja saanut lajin kautta paljon tuttuja. Muistoissa on useita hienoja hetkiä, siviilitöiden lisäksi KJP:n vuonna 2000 syntyneiden ikäluokkaa valmentava Huttunen kertoo.

Huttunen kävi kaudella 1996-1997 lyhyellä lainasopimuksella Skotlannin ensimmäisen divisioonan Falkirkssä. Vierailu tuotti kuitenkin vain kaksi ottelua, ja seuraikoni palasi nopeasti tuttuun peliasuun.

Suomea sekä U21- että A-maajoukkueessa 11 ottelussa edustanut ex-pelaaja käy edelleen koko perheen voimin kaikissa työaikataulujen mahdollistamissa MYPAn peleissä. Hän kehuu mestaruusvuoden jääneen viimeisimpänä suurena saavutuksena vahvimmin mieleen, mutta pitkään uraan mahtuu lukemattomia hienoja hetkiä. Seuraikonilla on myös selkeät toiveet vuoden 2015 suhteen.

- Odotan tietysti, että oman alueen pelaajat pääsisivät enemmän näyttöpaikkoihin edustusjoukkueessa. Toivottavasti saamme sellaisen ryhmän jalkeille, että pystyisimme nousemaan kärkikahinoihin, Huttunen pohtii.

Vuoden 2005 Suomen mestaruus huipensi punavalkoisen puolustajalegendan MYPA-uran. Palkintokaappiin kertyi vuosien varrella viisi pääsarjahopeaa ja kolme pronssia sekä kolme Suomen Cupin voittopystiä.

Näin syntyi moni MYPAn vaarallinen maalipaikka kausien 1992-2009 välillä. Huttusen keskitykset olivat tavaramerkki, jotka tuottivat kaikkien 18 pääsarjakauden ajan harmaita hiuksia vastustajille.

Huttunen oli sekä pelipaikkansa parhaimmistoa että kulttuurillisesti arvokas pala MYPA-historiaa. Yleisön oli helppo rakastaa lähialueen kasvattia, joka antoi oman seuransa eteen aina kaikkensa.