MYPAN JOULUKALENTERI, LUUKKU 21: MYPA-TALO

MYPAN JOULUKALENTERI, LUUKKU 21: MYPA-TALO

Punainen ja valkoinen ovat sekä joulun että MYPAn värit. MYPAn joulukalenteri avaa sen kunniaksi punavalkoista historiaa. Luukkujen takaa paljastuu päivittäin jouluaattoon asti seuralle merkittäviä henkilöitä, paikkoja ja hetkiä.

MYPA-talo on seuratoiminnan sydän

Vaikka jouluaatto on jo aivan kulman takana, joulukalenteri avaa kesäisen näkymän legendaarisesta MYPA-talosta. Vuonna 1953 valmistettu rakennus on merkittävä osa punavalkoista seurakulttuuria ja -historiaa.

MYPA on käyttänyt alun perin Myllykosken paperitehtaan sauna- ja pesutiloiksi tarkoitettua rakennusta 1970-luvulta lähtien. Seura osti sen lopulta vuonna 1995 itselleen.

- Se on seuran sydän, mikä ehti tulla todella tutuksi seitsemän MYPA-vuoteni aikana, kaudet 2001-2007 MYPAssa apu- ja päävalmentajana työskennellyt Ilkka Mäkelä kuvailee.

Monikerroksisessa talossa on luotu vuosikymmenten ajan pohjatyöt elinvoimalle ja menestykselle. Uniikin seuratalon uumenissa sijaitsevat muun muassa niin toimisto- juniori- kuin joukkuetilat. MYPA-talo tarjoaa keilahallin, kuntosalin ja pubin myötä ainutlaatuiset mahdollisuudet monipuoliselle toiminnalle. Pitkän päivätyön MYPAn eteen tehnyt Seppo Mäkinen oli aikanaan laittamassa rakennushanketta liikkeelle.

- Tein toimitusjohtajakautenani esityksen hankkeesta. Hallitus ilmoitti, että hanki rahaa, niin saat rakentaa. Valmistustyössä oli valtava määrä ihmisiä mukana. Esimerkiksi eräs legendamme Jaakko Salminen teki muiden muassa aamusta iltaan töitä MYPA-talon rakentamiseksi. Kun miettii, millä tavalla se valmistui, ja sitä toteutettiin kerros kerrallaan, niin siinä on ikään kuin oma koti kaikille toimijoille. Niin se on myös minulle, Mäkinen painottaa.

Puheenjohtaja Matti Tiihonen on samoilla linjoilla. Hänen mielestään seuratalolla on tärkeä merkitys koko alueen yhteisöllisyydelle myös muuten kuin MYPAn kautta. Tiihosen mukaan MYPA-talo kilpailee tehtävässään samalla tasolla muiden eurooppalaisten klubitilojen kanssa.

- Jos mennään esimerkiksi Hollantiin, niin siellä ei ole tällaista. MYPA-talo on kilpailukykyinen ja vertailukelpoinen paitsi Suomessa niin myös Euroopassa. Se on paikkakunnan keskeinen toimirakennus. Välillä se muistuttaa nuorisotaloa, ja joskus siellä on ollut hiihtäjiä, painijoita tai vaikka mitä. Talon merkitykseen kuuluu muutakin kuin MYPA, eikä sitä pidä unohtaa, hän korostaa.