MYPAN JOULUKALENTERI, LUUKKU 22: TUOMAS AHO

MYPAN JOULUKALENTERI, LUUKKU 22: TUOMAS AHO

Punainen ja valkoinen ovat sekä joulun että MYPAn värit. MYPAn joulukalenteri avaa sen kunniaksi punavalkoista historiaa. Luukkujen takaa paljastuu päivittäin jouluaattoon asti seuralle merkittäviä henkilöitä, paikkoja ja hetkiä.

Tuomas Aho edustaa MYPAn pitkäaikaisia kasvoja

MYPAn kapteeniin Tuomas Ahoon on kiteytynyt pitkään joukkueen kasvot. Paikkakunnan kasvatti on pelannut MYPAn riveissä 259 ottelua, joissa hän on viimeistellyt yhdeksän maalia. Eleettömällä suoritusvarmuudella vastustajan hyökkäyksiä jo vuosikaudet katkonut Aho kertoo seuralla olevan merkittävä paikka hänen sydämessään.

- Tämä on tosi iso asia. Olen kasvanut merkittävästi kierroksia siitä, kun tulin vuonna 1999 seuraan, Juha Malinen otti minut edustusjoukkueeseen ja päästi pelaamaan. Tästä on kasvanut valtava osa elämääni, ja vietän paljon aikaa MYPA-talolla ja seurayhteisössä, Aho tunnelmoi.

Aho oli kaudella 2000 vielä MYPAn nuorta osastoa. Hiljalleen takalinjojen luutijasta kasvoi joukkueen henkinen ja pelillinen johtaja.

Aho pelasi kuuden MYPA-kauden jälkeen vuodet 2005-2006 Tanskassa. Hän esiintyi Suomeen palattuaan kolme kautta HJK:ssa. Muuten pääsarjaura Suomessa on kulkenut poikkeuksetta Kymenlaakson Sähkö Stadionin kupeessa. 

Toppari pelasi tanskalaisessa Aarhus GF:ssa MYPAn toistaiseksi ainoana mestaruusvuonna, mutta monia taskussa on silti monia hienoja muistoja. Ahon mieleen nousevat päällimmäisenä kaikki mitalit, Suomen Cupin voitto ja kuluneenakin vuonna koetut europelit. Hänen mielestä MYPA-perheen yhteisöllisyys ei ole tuulesta temmattu käsite.

- Tämä on parhaimmillaan tiivis yhteisö, kun joukkue hitsautuu yhteen. Sitä ei tapahdu välttämättä joka vuosi, mutta siihen vaikuttavat muutkin asiat kuin paikkakunta ja seurakulttuuri. Pelaajat, valmentajat ja taustat muodostavat tiiviin yhteisön. Henki ja yhdessä tekeminen ovat olleet täällä vahvuus, Aho hymyilee.

Aho siirtyi kauden 2004 jälkeen Tanskaan, Aarhus GF:n riveihin. Paluu MYPAan oli ajankohtainen vuonna 2009, jonka jälkeen toppari on edustanut seuraa yhtäjaksoisesti.

Takalinjojen kokeneella johtajalla ova toiveet vuodelle 2015 valmiina. Lista kiteytyy kolmeen eri kohtaan.

- Lähdemme siitä, että MYPAn pitää sijoittua sarjassa korkeammalle ensi vuonna. Toivottavasti pystymme pelaamaan myös parempia vieraspelejä. Kolmanneksi toivon jostain onnetarta sen suhteen, että meillä olisi edes puolet vähemmän loukkaantumisia. Meidän pitää onnistua toki talvella treeneissä, että voimme vaikuttaa siihen itse, Aho tähdentää.

Joukkueen pitkäaikainen kapteeni ei ole antanut vastustajalle armoa pääpalloissa. Isokokoisen puolustajan ohittamisessa on kova päivätyö liukasjalkaisimmallakin pelaajalla.

Johtajatyyppi näyttää ennemmin esimerkkiä tekojen kuin sanojen kautta. Paikkakunnan kasvatti pelaa jokaisen tilanteen täydellä sydämellä.