MYPAN JOULUKALENTERI, LUUKKU 23: MYPAN KOTISTADION

MYPAN JOULUKALENTERI, LUUKKU 23: MYPAN KOTISTADION

Punainen ja valkoinen ovat sekä joulun että MYPAn värit. MYPAn joulukalenteri avaa sen kunniaksi punavalkoista historiaa. Luukkujen takaa paljastuu päivittäin jouluaattoon asti seuralle merkittäviä henkilöitä, paikkoja ja hetkiä.

MYPAn kotistadion on tuhansien tarinoiden tapahtumapaikka

Viimeinen luukku ennen jouluaattoa avaa näkymän suurten tarinoiden tapahtumapaikalta. Saviniemen jalkapallostadion, viralliselta nimeltään Kymenlaakson Sähkö Stadion, on avattu vuonna 1995, jonka jälkeen sitä paranneltiin hiljalleen pääsarjakriteereitä paremmin täyttäväksi kentäksi. Nykyään MYPAn kotipyhättö on monen mielestä Veikkausliigan parhaita.

Punavalkoista taivalta seuraavat ihmiset maistavat elämänmakuista tarinaa joukkueen matkassa. Kesäinen kuva on vuodelta 2004 MYPAn kotipyhätöstä.

Eräs sykähdyttävimmistä hetkistä koettiin vuonna 1996, jolloin silloisen Cup-voittajien cupin ottelu MYPA-Liverpool veti paikalle 5200 katsojaa. Määrä on edelleen suurin, mitä MYPAn kotiluolassa on nähty. Ottelu päättyi englantilaisjättiläisen niukkaan 0-1-voittoon, mutta se ei vähentänyt tunnelmaa punavalkoisessa hornankattilassa.

1950- ja -60-luvulla MYPAa valmentaneella Jaakko Toikanderilla on vahvat muistot kyseisestä ottelusta. Kaiken kokeneella herralla on myös perspektiiviä pohtia tuon pelin merkitystä koko seuralle.

- Täytyy sanoa, että pelkästään Liverpoolin kaltaisen joukkueen saaminen pienelle paikkakunnalle oli niin merkittävä tilaisuus, että sitä ei osaa edes oikein kuvitella. MYPA tuli viimeistään sitä kautta kansainväliseen tietoisuuteen. Tunnelma oli totta kai hieno. Jo joukkueen tullessa kentälle alkoi aistimaan, mitä on tulossa. Yleisö eli mahtavasti mukana ja kannusti kovasti, hän muistelee.

Cup-voittajien cupin ottelu MYPA-Liverpool keräsi vuonna 1996 Saviniemeen 5200 katsojaa. Englantilaisjätti nipisti niukan voiton, mutta tunnelma oli huumaava.

Toinen unohtumaton hetki koettiin 3.10.2005, kun MYPA varmisti ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan Suomen mestaruutensa kaatamalla lukemin 3-0 Tampere Unitedin. Viralliseslta kokonaiskapasiteetiltaan 4165 paikkaa kattavalle stadionille tuli 4395 katsojaa, ja olosuhteet olivat suomalaisen jalkapalloilun mittakaavassa ainutlaatuiset. MYPAn silloisen päävalmentajan Ilkka Mäkelän iho menee edelleen kananlihalle, kun hän muistelee tapahtumaa.

- Se on tunnetasolla minulle mieleenpainunein hetki. Oli täysi tupa ja loppuunmyyty stadion. Fiilis oli jotain ainutlaatuista suomalaisessa jalkapallossa. Voitimme mestaruuden, mutta homman ratkaisu jää aina mieleen, niin oli makeaa tehdä se kotona. Se oli varmasti vuosikymmenen hienoin urheilutapahtuma koko Kymenlaaksossa. Yleisöä oli kymmenen prosenttia yli kapasiteetin. Se ei ollut enää turvallista, ja palopäällikön täytyi pistää portit kiinni, joten kaikki eivät päässeet edes sisään. Se oli aika makea fiilis, joka linkittyy edelleen ensimmäiseksi mieleeni MYPAn kotistadionia ajatellessa, Mäkelä tunnelmoi.