MYPAN JOULUKALENTERI, LUUKKU 7: ENSIMMÄINEN SUOMEN CUPIN VOITTO

MYPAN JOULUKALENTERI, LUUKKU 7: ENSIMMÄINEN SUOMEN CUPIN VOITTO

Punainen ja valkoinen ovat sekä joulun että MYPAn värit. MYPAn joulukalenteri avaa sen kunniaksi punavalkoista historiaa. Luukkujen takaa paljastuu päivittäin jouluaattoon asti seuralle merkittäviä henkilöitä, paikkoja ja hetkiä.

Vuosi 1992 toi kruunun arvostetussa kilpailussa

Joulukalenterin yhdeksäs luukku vie avaajansa 1990-luvun alkupuolelle, jolloin MYPA saalisti ensimmäisen Suomen Cupin voittopystinsä. Tämän jälkeen himoittu pokaali on päätynyt seuran palkintokaappiin kahdesti, kun vuodet 1995 ja 2004 toivat kilpailussa mestaruuden. Kuvat ovat vuoden 1992 finaalin tunnelmista, jolloin joukkue juhli Olympiastadionilla ensimmäistä suurta voittoaan.

Tämä yksitoistikko oli avauksessa, kun MYPA kohtasi vuonna 1992 Suomen Cupin finaalissa FF Jaron. Kentällä nähtiin monta legendaarista pelaajaa.

- Se oli heinäkuinen matsi. Silloin Suomen Cupin finaali pelattiin keskellä kesää. Se oli eräs aikakautensa kokeilu, MYPAa valmentanut Harri Kampman muistelee.

MYPA kohtasi finaalissa Pietarsaaren FF Jaron. Olympiastadionilla pelattu ottelu päättyi 9517 katsojan edessä 2-0-voittoon. Muuan Jari Litmanen pelasi tuolloin viimeisen ottelunsa joukkueessa. Punavalkoiset ensimmäiseen Suomen Cupin voittoon johdattanut Kampman kertoo Ajaxin skoutin seuranneen pelin aikana lehtereillä Hollantiin siirtynyttä herraa.

Finaalin maaleista vastanneet Esa Pekonen ja Jari Litmanen nostivat ottelun jälkeen päävalmentajansa Harri Kampmanin kultatuoliin.

MYPAn toppariparina luuti uransa eri vaiheissa olleet lajipersoonat. Nuori Sami Hyypiä ja kokenut Esa Pekonen muodostivat raudanlujan kaksikon. Kaudet 1992 ja 1993 MYPAa edustanut Pekonen tunnelmoi finaalin olleen suuri tapahtuma. Hän ja Litmanen viimeistelivät MYPAn osumat.

- Kun ajattelen jälkeenpäin, niin siellä pelasi suomalaisen jalkapallohistorian kaksi merkittävintä pelaajaa eli Jari ja Sami. Oli kokeneena pelaajana hienoa nähdä nuorten esiinmarssi ja olla rakentamassa voittoa. Kun pääsin tekemään itse tärkeässä paikassa maalin, niin se oli tietysti herkkua, Pekonen fiilistelee.

Esa Pekonen oli vuoden 1992 voittajajoukkueen kokenutta osastoa. Toppari otti ilon irti nostaessaan pokaalia.

Kampman mainitsee voittojuhlan tuoksinnassa tapahtuneen juonteen. MYPA pelasi ottelun kokovalkoisissa asuissa, mutta punavalkoiset palasivat pian pelin jälkeen päälle.

- Pelasimme valkoisissa paidoissa. Vaihdoimme MYPAn virallisen punaisen pelipaidan päälle, kun menimme nostamaan kannua, hän tarinoi.

Vuoden 1992 sankarit vaihtoivat punapaidat päälle ennen mestaruuspytyn nostamista.

Esa Pekonen ja Jari Litmanen olivat avainpelaajia Suomen Cupin voittaneessa ryhmässä. Kautta aikain suomalaiseksi ykköspelaajaksi kasvanut Litmanen siirtyi finaalin jälkeen Hollantiin luomaan uraansa.