Otteluennakko PEPO - MyPa

Otteluennakko PEPO - MyPa

Perjantaina 7.6. MyPa matkustaa vierasotteluun Lappeenrantaan Kimpisen urheilukentälle. Ottelu alkaa klo 18:30.

Poikkeuksellisesti ottelua ei voi katsoa MyPan Youtube-kanavalta.

Kotijoukkue PEPO on sarjassa kahdeksantena seitsemällä pisteellä ja MyPa kymmenentenä viidellä pisteellä. Ylempään loppusarjaan oikeuttavaan kuudenteen sijaan ei kuitenkaan ole pitkä matka, sillä kuudetta sijaa hallussaan pitävällä NJS:llä on yhdeksän ja viitossijalla olevalla JäPS/47:llä kymmenen pistettä. Kärkinelikko on 14-16 pisteessä. Huomioitavaa on, että niin MyPalla kuin PEPOllakin on yksi ottelu vähemmän pelattuna kuin suurimmalla osalla muista joukkueista.

PEPO aloitti kautensa tappiolla GrIFK:ta vastaan, mutta sen jälkeen se nappasi voitot sekä FC Futurasta että NJS:stä. Samassa putkessa kaatui Suomen Cupissa kaksi Kolmosen tason joukkuetta. Tämän jälkeen PEPOlla on saalistanut vain kotitasapelin Reipasta vastaan ja viimeisimpänä kolme tappiota.

MyPa katkaisi tappioputkensa kotitasapelillä jaetulla kakkostilalla olevaa GrIFK:ta vastaan viime viikolla, ja nyt olisi hyvä tilaisuus palata voittojen pariin. Hyvä tuloskunto olisi sikälikin tärkeää, että PEPO-ottelusta alkavassa kuuden ottelun putkessa viisi kohdattavista vastustajista on sijoilla 6-9, joista kahdessa PPJ, eli tuloksilla on varsin suuri merkitys ajatellen koko kautta ja joukkueen tavoitetta päästä yläloppusarjaan.

MyPan päävalmentaja Mika Pasanen pitää kuitenkin kaikkia otteluita yhtä tärkeinä:
"Jokaisesta saa kolme pistettä."

Suunta MyPan otteissa on hänen mukaansa positiivinen:
"On ollut kiva katsoa, miten me ollaan harjoiteltu. Ollaan menty yksilö- ja joukkuetasolla eteepäin. Sarjan toinen kierros lähtestyy ja olen ihan varma, että meidän peliesitykset vain paranee."

Kotijoukkue PEPOlla ei tällä kaudella ole vielä ollut selkeää ykkösmaalintekijää, sillä jaettua ykköstilaa kahdella maalilla jakaa peräti viisi pelaajaa. Viime kauden PEPOn paras maalintekijä 12 maalilla, Pablo Matis Stupiski on siirtynyt muualle, eikä myöskään kahdeksan maalin Francisco Wagsley Rodrigues De Sousa Filhoa tai seitsemän maalin Samu Suoraniemeä ole nähty PEPOn riveissä tällä kaudella. NJS:n riveissä Kakkosessa viime kaudella 12 maalia tehnyt Miro Salminen on pelannut vain neljässä sarjapelissä tällä kaudella tekemättä maaliakaan, mutta hänellä voi olla vielä paljon annettavaa uudelle seuralleen.

Mielenkiintoinen nuori lupaus Peetu Kerminen siirtyi muutama viikko sitten PEPOn riveihin pelattuaan aiemman uransa mikkeliläisseuroissa, pääasiassa MP:ssä. Siellä tilille on kertynyt 14 Ykkösenkin ottelua. Kolmosessa hän pelasi pari edellistä kautta SavU:n ja MP/SavUn riveissä lähes maali per 90-minuuttinen -tahdilla, joten nyt 19-vuotiaana voisi olla aika nousta Kakkosessa kärkipelaajien joukkoon.

Lappeenrantalaisseuralla on ollut paljon pelaajaliikennettä naapuriseurojen IPS:n ja LAUTP:n kanssa, mistä osoituksena lukuisat täksi kaudeksi PEPOon näistä seuroista siirtyneet pelaajat. Joukkue on muuttunut merkittävästi myös pois lähteneiden avainpelaajien osalta, sillä viime kaudella vähintään kymmenen ottelua pelanneista 14 pelaajasta vain kuusi on pelannut tällä kaudella Kakkosesta lappeenrantalaisten riveissä. Viime kaudesta poiketen PEPOlla ei ilmeisesti ole farmisopimusta KTP:n kanssa, joten vahvistuksia ei niin vain tule ylemmistä sarjoista.

PEPOn päävalmentajana toimii Tero Nieminen, jolla on pitkä urheilutausta niin jalka- kuin jääpallostakin sekä pelaajana että valmentajana. Valmentajana hän on saavuttanut mm. Suomen Mestaruuden jääpallossa lappeenrantalaisen Veiterän päävalmentajana kaudella 2022, mutta on sittemmin palannut jalkapallon pariin.

Pasasen mielestä PEPO on ehkä jopa alisuorittanut sarjassa tällä kaudella. MyPa kohtasi lappeenrantalaisjoukkueen pariin otteeseen talvella harjoitusotteluissa, jolloin PEPO oli Pasasen mukaan MyPaa edellä:
"PEPO on kuitenkin pelannut Kakkosta ja aiemmin Ykköstäkin. PEPO oli pelivauhdissa meitä edellä."

Valmentajan odotukset perjantain otteluun:
"Tulee kova kamppailupeli ja tunnetta tulee olemaan pelissä."

   
Valokuvat: Minna Tojkander

MyPa on tähän mennessä kerännyt pisteensä pelkästään kotipeleistä. Pasasella on syy tähän tiedossa:
"Kakkosessa on kotikenttäetu on selkeä."

Hän kertoo pari esimerkkiä tältä kaudelta:
"JäPS/47 sai hirveän pienestä kotikentästä paljon etua. Atlantis FC /Akatemia halusi pelata Talin hallissa, siellä ovat varmaan parhaimmillaan."

Luonnollisesti myös MyPalla on kotikenttäetu Saviniemessä, kertoo Pasanen:
"Meillä kotiyleisö ja sen tuki antaa koko joukkueelle virtaa. Onhan se iso asia."

Niin varmasti onkin, sillä MyPan kotiyleisömäärät kuuluvat Kakkosen parhaimmistoon. Tilastopalvelun mukaan kauden neljän virallisen ottelun yleisömäärät ovat 658, 644, 510 ja 487, keskiarvo 575 katsojaa. Erään epävirallisen tilaston mukaan MyPalla on omassa lohkossaan ylivoimaisesti paras yleisökeskiarvo, moninkertainen lähes kaikkiin muihin verrattuna.

Nyt vastaan asettuva PEPO on kylläkin poikkeus tähän 428 katsojan keskiarvollaan, mitä tosin nostaa suuresti parin viikon takainen PPJ -kotiottelu 662 katsojallaan. Kyseinen ottelu oli Lappeenrannan 375-vuotisjuhlaottelu ja sisälsi pieniä juhlallisuuksia.

Ihan ykkösenä MyPa ei Kakkosen katsojatilastoissakaan ole, sillä B-lohkon Tampere United on kerännyt tällä kaudella kahdesti reippaasti yli tuhat katsojaa. Tilastopalvelun mukaan kauden avausottelussa vantaalaista VJS:ää vastaan oli 1191 katsojaa ja Tampereen paikallisottelussa TPV:tä vastaan huimat 1678 katsojaa. Muissa otteluissa TamU on suunnilleen MyPan katsojalukemissa keskiarvon ollessa kuitenkin 902 katsojaa.