Saarela kertoo MyPa-ajastaan

Saarela kertoo MyPa-ajastaan

Valokuva: Kristian Nikula

Tässä jutussa puheenvuoron saa MyPan väistyvä päävalmentaja Jyrki Saarelalle, joka kertaa kahta MyPa-kauttaan ja miettii hieman tulevaisuuttakin.

 

Aluksi Saarelan omasta pelaajataustasta

"Pelasin Tampereella, TPV:ssä seuran kaikki juniorijoukkueet läpi ja myös muutaman kauden edustusjoukkueessa. Tämän tien jälkeen muutama 'jäähdyttelykausi' Kolmosessa, mikä sitten päättyi lääkärin määräyksestä leikkauspöydälle ja se siitä sitten. Pelasin aktiivisesti n. 20v ja pari vuotta kunnon vuoksi. Kun tämä tie päättyi, aloitin valmennuksen melkein heti TPV:ssä. Hommat ovat vieneet eri seuroihin, paljon on nähty ja koettu, mutta oma kiinnostus lajia ja valmennusta kohtaan jatkuu täysillä."

 

Kausi 2022

"Kauden alku oli aika haastava, osan pelaajien nimistä tiesin mutten tuntenut heitä. Aika paljon pelaajia poistui, kokemusta lähti ja nuoria tilalle. Onneksi sain avukseni loistavan staffin ja Lindströmin Jusen. Hän tunsi pelaajat ja heidän vahvuutensa / heikkoutensa. Järjestimme try-out -tapahtuman, joka ei oikein tuottanut mitään ahaa -elämystä. Määrää oli, mutta ei kuitenkaan parempia kuin alueen omat nuoret. Muutama ulkomaalaispelaaja tarjoutui, mutta teimme päätöksen, että ei tarvetta."

"Naapuriseura pelasi samalla sarjatasolla, mikä loi varmaankin tiettyä jännitettä. Kun mitään rakentavaa yhteistyötä ei tuntunut löytyvän, päätimme että keskitytään omaan toimintaamme parhaalla mahdollisella tasolla."

"Suuri haaste oli pelitavan muutos, mihin pelaajat eivät oikein olleet tottuneet. Toinen haaste oli pelaajien henkinen taso. Toisilla oli kokemusta ylemmiltä sarjatasoilta ja se tuotti jossain määrin ajatuksen, että kausi vedetään läpi "kävellen". Nuorille pelaajille tuntui aluksi riittävän, että valittiin MyPan edustukseen. Kun saimme nämä ongelmat selvitettyä ja pelaajat hyväksyivät valmennuksen harjoitukselliset ja pelilliset vaatimukset, joukkueesta rupesi kasvamaan yhtenäinen joukkue isolla J:llä."

"Kauden 2022 aikana saimme kehitettyä joukkueen pelin tasoa eteenpäin. Varsinkin sarjan viimeinen kaksi kuukautta olivat pelaajilta kova suoritus pelillisesti. Joukkue oli erittäin vahva henkisesti ja yhtenäinen, kuljimme kohti yhteistä tavoitetta. Kauden suurin heikkous oli hukatut maalipaikat, meillä ei ollut tarpeeksi tehokasta kärkeä. Loimme joka pelissä riittävästi maalipaikkoja voittaaksemme, mutta kun ei niin ei."

"Kausi 2022 antoi hyvät lähtökohdat seuraavalle kaudelle, varsinkin sarjan loppu antoi uskoa kohti tavoitetta."

 

Kausi 2023

"Joukkueeseen ei tarvinnut etsiä pelaajia, olimme hyvässä asemassa. Meihin otti yhteyttä todella paljon pelaajia. Kauden 2022 putoamisen johdosta muualle lähteneet pelaajat osoittivat mielenkiintoa palata takaisin ja asetimme heidät etusijalle, kun Jusen kanssa mietimme joukkuetta. Tiesimme mitä saimme ja he tunsivat ainakin vanhat seuran tavat."

"Jupe Rämä. Tiesi heti, että jos halua on niin 25-30 maalia syntyy. Luotin meidän pelityyliin, joka tuottaa paikkoja ja herra Rämä laittaa sisään kyllä. 31 maalia tuli ja lisääkin olisi, mutta harmittava loukkaantuminen elokuun lopulla esti aika monta peliä."

"Japa Hassel, armoton työmyyrä ja todella iso pelaaja. Ei paljon puhu, mutta teot kentällä näkyi."

"Jokke Joutjärvi, pelin sielu, jolla on mahdollisuudet tulevaisuudessa mihin vain kunhan, no Jokke tiedät kyllä. Taitava, hyvät laukaukset, hyvä pelinäkemys, yms."

"Simo Majander, johtaja joka osa-alueella. Oli joukkueen onni saada hänet mukaan ja harmi, että palasi siviilityön perässä Rovaniemelle. Simon kokemus näkyi kaikissa hänen toimissaan, ammattilainen."

"Nämä herrat olivat se puuttuva palanen joukkueesta, joka meiltä puuttui edellisellä kaudella. He olivat todella tärkeitä, mutta ei isompia kuin muut. Jokainen oli tärkeä, pelasi tai oli vaihdossa."

"Jos vertaamme kausien 2022 ja 2023 joukkueita, niin 2022 olimme vahvempia henkisesti, jokainen tiesi tilanteen ja jokaisella oli halu / tahto. Olimme pieni, kiinteä ryhmä, joka taisteli joka seuran logon puolesta. Kauden 2023 joukkue oli pelillisesti ehkä hieman 'parempi'. Paluumuuttajat toivat mahdollisuuksia enemmän, tuli kokemusta ja taitoa peliimme. Mutta samalla se toi myös periksiantamisen. Silloin kun olisi pitänyt rutistaa, annettiin hieman periksi ja tyydyttiin tilanteeseen. Kaikki eivät ehkä ymmärtäneet sitä, että pelaamme tuloksesta ja tavoitteesta nousta. Silloin pitää tehdä päätöksiä, jotka takaavat tuloksen."

"Kausi 2023 oli pelillisesti aika ehjä. Joukkue oli riittävässä kunnossa, pelillinen taso riitti, sarjan ykkössija aika suurella erolla. Tehokkuus maalinteossa, puolustuspeli kehittyi koko ajan. Pelin intensiteetti ja meidän pelinopeutemme ei ihan tyydyttänyt, joukkueella oli kyllä riittävät elementit näihin molempiin."

"Minulta kyseltiin monta kertaa joukkueen lisätavoitteesta kaudella 2023. Asetimme kesäloman jälkeen joukkueelle lisätavoitteeksi, että syyskierroksella emme häviä peliäkään. Tämä ei ihan onnistunut, yksi tappio."

"Kun katsomme joukkueen pelillistä tasoa ja sarjataulukkoa, niin jokainen pelaaja on kehittynyt, jokainen omalla tavallaan. Nuoret pelaajat varsinkin menivät eteenpäin, mutta työ jatkuu ja kun mahdollisuus tulee, se pitää pystyä täyttämään."

 

MyPan tulevasta kaudesta 2024

"Joukkueen runko on riittävä, mutta futis on fyysinen laji, jossa loukkaantumiset ovat mukana joka päivä. Pystyvätkö nuoret pelaajat ottamaan vastuun? Ehkä peli siellä, peli täällä. Mutta jatkuvasti pelata ja kantaa vastuuta, tähän en usko vielä ensi kaudella. Tulevaisuudessa kylläkin. Seuran kannattaakin tehdä pidemmän ajan suunnitelma, jossa ei ole tavoitteena sarjapaikka - ei se ole mikään tavoite. Jokaista peliä mennään voittamaan. Peli ei saa olla selviytymistä, se ei kehitä pelaajia."

"Eli muutama kokenut pelaaja joukkueeseen on saatava. Uskon seuralla olevan imua pelaajarintamalla, kun uusi kausi alkaa. Itse pyrin myös ohjaamaan mahdollisia pelaajia seuraan."

"Uusi valmentaja, kuka sitten onkin: älä anna siimaa, vaatimustaso korkea ja kova, vuorovaikutus hyvä, seura ylpeä joka päivä -> työnteon nautinto."

"Hieno joukkue, hieno yhteisö, hieno seura, kova työ palkitsee tekijänsä!"

 

Lopuksi

"MyPaa seuraavat, koko seurayhteisö, ilman Teitä ei ole mitään. Tukekaa, kannustakaa, olkaa kiinnostuneita jokapäiväisestä toiminnasta, vaatikaa asioita. Toistan ehkä itseäni, paljon olen nähnyt, paljon olen kokenut. Mutta aikani MyPassa, olla osa Staffia, olla osa suurta joukkuetta, olla osa yhteisöä, olla osana luomassa jotain Teille isoa asiaa, on jotain mikä ei unohdu eikä poistu minusta."

Aikooko Saarela jatkaa valmennusuraansa? "Varmasti valmennan, mutta missä, en ole päättänyt. Katsotaan ja ihmetellään."

 

Viimeiseksi Saarela antaa vielä kiitosta.

"Yksi hyvään suuntaan kehittynyt toiminta, joka ansaitsee kiitosta, on some ja henkilöt jotka sitä hoitavat ja kehittävät."

"Haluan vielä esittää ison kiitoksen erikseen joukkueen pelaajille ja joukkueen staffille. Timppa, Jussi, Antti, Ville, Jamppa, Kata, olette kova ryhmä. Juse, voiko parempaa toivoa! KIITOS."